Berit Aicha

Berit Aicha
Photo: Indrek Arula

Saturday, January 4, 2014

Küünlakandikuga tants - „dancing with candle tray“





Vastupidiselt kõhutantsijate seas üldlevinud arvamusele, et küünlakandikuga tantsimine kuulub kindlalt  „ bellydance fantasy“ repertuaari ning on hiljuti väljamõeldud tantsustiil, on kandikute, mõõkade, pottide ja korvide balansseerimine pea peal tähtis osa mitmetest kultuuridest üle maailma. Eeskätt Põhja-Aafrikas kasutatakse metallist kandikuid - mida suurem seda uhkem -  ning mille peale on asetatud küünlad, teeklaasid nind isegi teed täis kann, millest tantsijad/ettekandjad restorani või shisha cafe –des külalistele kuuma jooki valavad ning samal ajal laudade vahel tantsides nende meelt lahutavad.
Põhja Indias on näiteks levinud keraamiliste veenõude pea peal balanseerimine, Türgis teeklaaside, Tuneesias mõõkade ning kõrgete veekannude balanseerimine. Rajasthani piirkond Põhja-Indias on tuntud kui tänavatantsijate ja kunstnike piirkond, ning seal lõbustavad toiduraha eest inimesi nii naised kui mehed, kes on kuulsad oma fakiiritrikkide poolest – paljajalu akrobaatiliste trikkide sooritamine klaasidel, teravatel mõõkadel, kuumal söel jne. Ka naised ei jää oma põlevate veenõudega meestele alla või siis sooritavad huuljulgeid trikke samuti klaasidel tantsides samal ajal kui peas on 5 u. 30 cm läbimõõduga keraamilist veenõud, nii et kogupikkuseks on peast kõrgemal vähemalt 1,5 m veenõusid!
Kõiki neid videoid on võimalik ka internetist vaadata ja võrrelda teineteisest nii kaugel asuvate piirkondade kultuurilisi sarnasusi, mis eelkõige tänu mustlaste rändamisele on alguse saanud.
Nagu öeldud, kasutatakse tänapäeval kõikide nende atribuutidega tantsimise puhul väljendit „bellydance fantasy“. Tõepoolest, kuna kõhutantsijad enamasti ei kanna teekandikuga tantsides Maroko traditsioonilisi rõivaid ega pruugi kasutada sinna juurde kuuluvat traditsioonilist Maroko muusikat, siis võiks seda nimetada fantasy-ks, ent seda tehes ei tohiks unustada ära, et algselt oli tegemist lugupeetud folkloorsete tantsustiilidega ning teavitada sellest ka meie üldjuhul idamaade kultuurivõõrast  Lääne publikut.

Meelespea:
-          Alati tea, millist muusikat sa kasutad, mis on selle päritolu, kes on esitaja ja mis on laulu pealkiri.
-          Alati mõtle enne järele, millist kostüümi kasutada küünlakandikuga tantsides. Kui kasutad oma tantsus floorworki, siis proovi vältida kitsast lõhikutega seelikut.  
-          Kontrolli alati enne esinema minekut oma küünalde ja kandiku seisukorda.
-          Ära jäta kunagi küünlaid liiga kauaks põlema enne ja pärast kandikuga esinemist.
-          Kui floorwork ei ole võimalik esinemispaiga põranda või ilma tõttu, siis ole valmis improviseerima.

 

Küünlakandiku (candle tray eng.) valmistamine

Küünlakandiku valmistamiseks on vaja:
1.       Kandikut  - sobib nii metallist kui plastmassist
2.       Veekindlat markerit
3.       Kruvisid ja seibe – mida peenemad kruvid seda parem, sest paksemad võivad küünla katki murda
4.       Kruvikeerajat
5.       Tange või näpitsaid
6.       Kangast - kangas peab olema kareda pinnaga, näiteks villane või sametist.
7.       Liimi – sobib hästi igasugune  „superliimi“ geelversioon
8.       Küünlaid  - oma maitse järgi võib valida värvi ja suuruse
9.       Kunstlilli, narmaid, ilupaelu, ilukive – kandiku viimistlemiseks ja kaunistamiseks

-          Küünlakandiku tegemist tuleks alustada sellest, et tuleb ära otsustada, mitu küünalt soovite alusele  paigutada. Sobib hästi nt. 5  või seitse äärde ning 1 või 3 keskele. See oleneb sellest, milline on küünlaaluse ja küünalde läbimõõt. Seejärel tuleb ära märgistada markeriga kuhu tulevad küünlad ning järjest kruvid sisse keerata. Siin võib kasuks tulla meesterahva abi, hakkajamad naised võivad ka ise kätt proovida J
-          Kruvid tuleks kinnitada seibidega, et nad hiljem korduvkasutamisel liikuma ei hakkaks.
Enne küünalde sissekeeramist tuleb kandiku alla liimida kangas. See on vajalik kahel põhjusel: esiteks, kruvide tagumised osad võivad hakata häirima ja valu tegema kui kandik puutub kokku juuste ja pealaega. Teiseks vähendab kare kangas libisemist ja kandikut on kergem tasakaalus hoida. Kõige lõpuks võib kandiku ära kaunistada igasuguste iluvidinatega, mis muudavad kandiku veel säravamaks. NB! Ärge kasutage kergesti syttivaid materjale liiga lähedal küünlaleegile! 

 
        Berit Vill, Maroko küünlatants, Müstika araabia folktantsude etendus, Viru Folk 2011



No comments: